Hur kan jag lyssna om det är dålig mottagning?

Det finns 3 tillvägagångsätt att lyssna ”Live” till Radio Örnsköldsvik.

  • Via Radio,  89,8 mHz eller 105,7 mHz
  • Via internet. (Tryck på knappen ”Lyssna direkt” uppe till vänster.)
  • Via ”App” (Endast Android telefoner för tillfället)

Att lyssna via telefon ”App”

Nu har radio Ö-vik en egen app. Med den lyssnar du direkt på rätt frekvens oavsett var i världen du är. Via appen har du också tillgång till POD-radion.

Så här installerar du appen (gäller bara androida telefoner/enheter tills vidare): Gå in på ”play butik” – skriv ”Radio Ö-vik” i översta fältet – tryck först på symbolen sedan på ”installera” och därefter på ”Godkänn” . Efter 10 sekunder finns appen på din display.

Att lyssna via Radio

Närradions sändare är svagare än de sändare som SR och de kommersiella radiostationerna använder. På vissa platser runt om i Örnsköldsvik kan det därför vara svårt att lyssna med bra ljudkvalitet. Särskilt i ytterområden. Även vissa platser i centrala Örnsköldsvik kan ligga i s.k. ”radioskugga” Prova att växla mellan våra frekvenser 89,8 mHz & 105,7 mHz

Extra antenn

Ju bättre antenn desto bättre mottagning. Dra ut utdragbara antenner så långt det går. Räcker inte det till så kan man på många radioapparater ansluta en extra antenn. Den enklaste yttre antennen består av en enkel ledning på 1,5 meter. Man kan göra den själv av en överbliven kabelstump eller köpa en i radiohandeln för några tior. I radiohandeln finns också större och dyrare antenner för några hundra kronor.

Flytta radion

Om mottagningen är dålig så kan det ofta hjälpa att flytta radion en liten bit åt sidan. En halvmeter kan göra stor skillnad. Placera gärna radion i ett fönster för att undvika dämpning från väggarna. Det är ofta olika bra mottagning i olika väderstreck så prova i flera fönster.

Mono

Har du en mono/stereo-knapp på din radio kan du i regel få en mindre brusig mottagning i mono-läge.

Centralantenn

Om du bor i en lägenhet med centralantenn eller kabel-tv så går det ibland att ansluta radiodelen i stereoanläggningen till antennuttaget märkt R (radio) som sitter bredvid uttaget för TV. Ofta är frekvensen densamma som i luften, men vissa kabeltevebolag väljer att sända radiokanalerna på andra frekvenser i kabeln. Kontrollera med din operatör.

Internet

Vi sänder även via Internet, vilket innebär att man kan lyssna till Radio Örnsköldsvik överallt i hela världen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *