SEMESTERPRATARE 2022 PRESENTATION

1 juli Ulla-Britt Sundin

Livet är en gåva. Det är så mycket vi människor tar för givet men den senaste tidens händelser med pandemi och krig har nog fått oss alla att inse att livet verkligen är en gåva.

2 juli Martina Gustafsson

Hon med det lila håret som oftast jobbar och med alla djuren, det är jag; Martina Gustafsson. Mitt program kommer att handla om djuren, men också om att ta sig genom livets svårigheter. Att ensam visst kan vara stark och att det är okej att vara 36 år och ändå inte ha en framtidsplan.

3 juli Bert-Ola Månsson

Bert-Ola Månsson, tidigare kallad “Bojan” och sedan mest bara B-O. Född 1965, uppväxt i en liten by som heter Backe. Fotbollsvärvad till Öviks 1989. Gift med Elisabeth, villa i Själevad, utflugna barn. “Nörd” som jobbat med travsport i drygt 30 år. Nu åter som sportchef på Solänget. Jag pratar om hur travet startade i början av 1900-talet och utvecklingen fram tills idag. Personliga minnen, bland annat om favorithästen Säterbest.

4 juli Sven Teglund

Sven Teglund, 67 år, bor i Luleå, pensionerad socialarbetare som inlett en karriär som konstnär på äldre dar. I mitt sommarprat kommer jag att utgå från min uppväxt i ett hus på Nyhemsvägen i Husum, och hur den utspelade sig under 50-60 talen i skuggan av Modos sulfatfabrik.

5 juli Ann-Marie Westerlund

Om livet är de dagar man minns och man har glömt dagarna. Är livet slut då? I mitt arbete som demenssköterska/länssamordnare ger jag stöd till drabbade och utvecklar demensområdet. Jag är också med i en ideell förening där vi sprider information om stöd till unga anhöriga. Mitt semesterprat ska om allt handla detta. Förhoppningsvis kan du som är drabbad få lite råd på vägen och kanske också ett och annat skratt.

6 juli Anders Lundqvist

Var vi växer upp spelar roll för vad vi kommer att göra. Jag växte upp i Örnsköldsvik där backhoppningen var stor under 50-talet. Redan då var jag en liten äventyrare. En gång när jag försvunnit fann pappa min trehjuling bredvid en av kranarna i hamnen. Mig hittade han uppe i kranen, inte i vattnet, tack och lov. Dessa två ingredienser kanske gjorde mig till backhoppare. Mitt program kommer handla om mig och utvecklingen av backhoppningen under den tid jag var aktiv.

7 juli Carina Pulpur

Jag är 67 år, född och delvis uppvuxen i Borgafjäll. Bor nu i Bjästa tillsammans med min sambo Tomas, 3 hundar och 3 katter. Mitt program kommer att handla om min väg tillbaka till mina samiska rötter, rötter som jag både medvetet och omedvetet trängt undan men som jag äntligen börjat att återta. Det är en väg som är kantad med både glädje och sorg. Min resa, min musik. Nu åker jag!

8 juli Marita Franzén

För tio år sedan hade jag levt färdigt. DÅ vände livet:
Jag är en f d utlandssvenska som körde vilse i tillvaron, tillika en Pippi som, mitt i livet, mötte min egen herr Nilsson. Med honom kom ny riktning, och mitt prat handlar om “vägen tillbaka” – hem till Anundsjö, till livsvilja, till bättre tider – och om att idag leva ett liv som är fattigt på hälsa, men rikt ändå. Häng med på en snabbtur längs Bättringsvägen!

9 juli Pia Berggren

Kanske glädje är min superkraft. Jag är den där rödhåriga tjejen som badat på en massa ställen, som ser hjärtan överallt och nu sover ute i hängmatta också. Hon som sålt jeans i 100 år och idag jobbar på det där coworkingkontoret i ÖA-huset. Jag föddes med ett stort hjärta, en kreativ hjärna och en leende mun. Jag har makten att göra en annan människa glad. Då ska jag baske mig använda den superkraften.

10 juli Annicka Langa

När jag växte upp åkte jag konståkning och gick på disco på Gnistan. Allt var väldigt vanligt tills jag halkade på ett bananskal och landade i Johannesburg. Året var 1991. Nelson Mandela hade just blivit frigiven och förändringarnas vindar blåste och ven. Jag blev kvar och gifte mig med en politisk fånge. Vi skaffade barn, hund och trädgård, i den ordningen. Programmet handlar om det här – och om hur brev spelat en särskild roll i mitt liv.

11 juli Issa Ismail

Mitt namn är Issa Ismail. Jag är en 59-årig trebarnspappa, född i Libanon men öviksbo sedan 1984. Mitt semesterprat kommer att handla om min upplevelse av två olika kulturer. Det som är rätt i den ena kulturen kan vara fel i den andra och tvärtom.

12 juli Lena Edblom

lena Edblom, född i Husum och har bott inom kommunen under större delen av mitt liv. Jag berättar om uppväxten hos morföräldrarna och hur det kom sig att jag blev arkeolog. Gene fornby ligger mig varmt om hjärtat och jag berättar om utmaningen att leda verksamheten under de tio första åren. Trots hälsoproblem skrev jag avhandling om långhuset och samma år som jag fyllde 70 startade jag företaget Guide Höga kusten.

13 juli Kent-Åke Enström

Dockstabo (ursprungligen från Kroksta) i snart 38 år. Lever med Monika sedan 48 år tillbaka. Vi har två pojkar (inte n’Kjell-Axel och n’Bakaxel, utan Ola och Linus) som lever sina liv i Uppsala och Stockholm. Mitt semesterprat är en mix av mitt BUP-jobb, tankar om barns tidiga utveckling, min oro för klimatet, mitt Dockstaliv och mitt Krokstaliv, som gav mig grunden för livet och musiken.

14 juli Sandra Bygdén Shameh

Jag heter Sandra Bygdén Shameh och jag är chefredaktör och ansvarig utgivare för Örnsköldsviks Allehanda. I mitt semesterprat berättar jag om hur Åmselemorden blev mitt första minne av journalistik, om när jag åt banankaka hos Jonas Sjöstedt och hur det var att jobba på Aftonbladet under Metoo.

5 juli Stellan Bäcklund

Stellan, 77 år från Bjästa, född i Gargbro i Sorsele kommun, växte upp i gruvsamhället Kristineberg. Sommarjobben vid gruvorna inom Rävlidenfältet och mötena med alla gruvpraktikanter från när och fjärran väckte mitt internationella intresse. Det internationella arbetet startade med studieresan för lärare till Ghana 1975. Sedan följde olika internationella uppdrag, biståndsarbete, liksom FN-föreningen i Övik som jag kommer att berätta om i mitt sommarprat.

16 juli Kenneth Grönfelt

Jag heter Kenneth Grönfelt och jag är 40 år gammal. När jag var 10 år så testade jag en trumpet och det kom att forma hela mitt liv. Så det tänkte jag prata om, hur ett liv med en trumpet och musik i centrum kan bli.

17 juli Annika Wickihalder

Mitt namn är Annika Wickihalder. Mest troligt att ni känner igen mig ifrån idol, men det kanske inte är en skräll att jag är mer än så. I mitt semesterprat berättar jag lite om erfarenheter kring kroppshets, hur tankar dominerat över vad jag väljer att göra. Men även om önskan att vara tillfreds med sig själv och att få leva ett liv levande.

18 juli Katarina Axenström-Kvick

Som ”tillbakaflyttare” för drygt 7 år sedan tänker jag berätta om diverse reflektioner om Övik. Jag utbildade mig på GIH samt i NO och Hållbar utveckling. Som lärare i drygt 35 år så lockades jag bl.a. för Öviks ambition att bli Sveriges bästa skolkommun. Mina Övikserfarenheter, som varit både positiva och mindre positiva blandas med musik.

19 juli Mikaela Odemyr

Även köttbullar kan döda låter kanske konstigt men har man allergi mot mat så kan i värsta fall en reaktion leda till döden. Jag tänkte berätta om vår familjs resa från diagnos till ett fungerade liv trots incidenter som inträffat under barnens uppväxt. Vi har brottats med en rad sjukdomar under uppväxten men alltid försökt göra det bästa av situationen och se positivt på livet.

20 juli Carolina Sondell, kommunalråd och ordf f Socialdemokraterna

Jag berättar om varför jag har valt en livsstil som politiker. Jag är civilingenjör i maskinteknik och har trivts de 18 år jag arbetat på Scania, Bosch och BAE. Jag berättar om min personliga resa och reflekterar om skillnader mellan arbetsliv och att vara förtroendevald. Jag berättar om hur vi tillsammans bör bygga Örnsköldsvik.

21 juli Maja Viström

Från bandymatchen på gatan hemma i Mellansel till en VM-final i Uppsala. Jag heter Maja Viström och har precis fyllt 21 år. Följ med på min resa som elitsatsande idrottare och allt som hör till, för livet är trots allt inte bara idrott, det är väldigt mycket mer.

22 juli Anita Edlund

Alla kan någonting om man bara vill. Jag har arbetat många år inom arbetsmarknaden där företag behöver personal och arbetstagare arbete. Livet har präglats av idrott och människors utveckling och flera viktiga styrelseuppdrag. Men det gäller även att få ett liv som ger mervärde och kärlek. Vad händer när man får veta att man har flera hjärntumörer?  Jag kommer att dela sorg, glädje, erfarenheter i vardagen, från resor och möten med olika människor.

23 juli Patrick Hollinger

Jag föddes 1972 i Schweiz och flyttade till Sverige 2009. I mitt program kommer jag att prata om mitt liv innan jag flyttade till Sverige och hur det gick till när jag hamnade i Trehörningsjö. Jag kommer även att berätta hur jag har utvecklats här i Norrland.

24 juli Jenny Nilsson

När och hur föds en dröm, vad är det som får den att fästa? Vad ger den näring och får en att inte ge upp? Jag ska prata om min väg från att som 8-åring börja i barnteatergrupp på Thuleteatern till att, många år senare, bli utbildad skådespelare och få ha min dröm som yrke. Det handlar också om att vara på rätt plats men ändå alltid längta lite hem.

25 juli Ingvar Näslund

Från Övik till Srinagar – mitt liv som journalist. Om mötet med Muhammed Ali i en ödslig kulvert. Eller när fransmän tror jag är Björn Dählie. Livet som journalist tar de mest oväntade vändningar. Mitt semesterprat handlar om speciella och udda upplevelser och vägen från Övik till platser jorden över.

26 juli Irene Vestman

Konstnär, skulptör med rötter i Västernorrland, uppvuxen på Köpmanholmen och Ulvön. Numera verksam i Stockholm. Min väg och mina möten med natur, människor och rum som delvis format mitt konstnärskap. Har under många år arbetat med ett eget alfabet. Delarna är grunden till relieferna och skulpturerna. När jag nu förärats uppdraget att gestalta en ny tunnelbanestation

27 juli Marina Jones

Är född och uppvuxen i Solberg men är sen många år Bredbybo.

Mitt semesterprat kommer att handla om min barndom, att vara pappas flicka, mitt engagemang i föreningslivet men också  om  jobbet på en glesbygdshälsocentral.

28 juli Ingmar Andersson

Vi gör ständiga val i livet – Ibland är de stora och livsavgörande. Hur vet vi att vi väljer rätt? Jag har jobbat som studie- och yrkesvägledare i 30 år på Komvux och har funderat mycket över frågorna: Hur gör jag? Finns det några metoder? Några knep? Eller är det bara slumpen? Du kan gratis ladda hem min bok på anderssoningmar.wordpress.com  

29 juli Linus Ullmark

Linus Ullmark, 29 år, jobbar som proffsmålvakt i NHL-laget Boston Bruins (tidigare i Buffalo Sabres). Jag är uppvuxen längs med Ångermanälven i den lilla sågverksbyn Lugnvik. Flyttade upp till Ö-vik när jag var 16 och har slagit rot i Järved under sommarhalvåret och resterande tid på andra sidan “pölen” i USA. Häng med när jag delar med mig av mina livserfarenheter, dalar och toppar, saker som händer bakom kulisserna och även många sanningar ifrån mitt hjärta.

30 juli Mattias Bylund, musiker

Man känner igen mig från Bingolotto, där jag sitter bakom pianot. Hur går det till ”bakom kulisserna” på Bingolotto – och vad gör jag de andra dagarna i veckan? I mitt sommarprat berättar jag om hur det kommer sig att jag fått en Grammy för Taylor Swifts ”1989” och även spelat in musik till artister som t.ex The Weekend, Pink och Justin Timberlake.

31 juli Kurt-Göran Öberg

Mitt semesterprat kommer att handla om när jag som pensionär blev tidningsmakare och radiopratande kåsör och fick på så sätt ett ”roligt jobb” med kultur, som berättarkvällar i grillkåtan i Själevad m.m.

Total Page Visits: 1476 - Today Page Visits: 1