SEMESTERPRATARNA 2023

1 juli – Bill Olson

Murarsonen som gick under namnet “fråga mera”. Redan som liten grabb infann sig lusten att rita och teckna. Konstnär, scenaktör, musikfantast med ett tonöra som betytt mycket under åren. Rötterna i Köpmanholmen, många år i Umeå, nu tillbaka i Kläppa. Det och mycket mer kommer programmet att handla om. 

2 juli – Amr Aljamli

Jag heter Amr Aljamli och jag bor sedan snart tio år tillbaka i Örnsköldsviks kommun. I mitt semesterprat kommer jag att berätta om varför jag flydde från mitt hemland Syrien och vad jag har gjort sedan jag kom hit. Jag kommer även att berätta om min dröm; att få jobba som läkare i Sverige. I tio år läste jag till läkare i den ukrainska staden Charkiv. Läkare var mitt drömjobb redan som ung.

3 juli – Anders Karlsson

En resa i tid och rum från Övik och världen runt.

Jag heter Anders Karlsson, född och uppvuxen på det vackra Österlen, ångermanlänning sedan 1977 och trivs fantastiskt här. Jag tänker prata om några av de platser jag upplevt under alla mina resor runt jorden, både i jobbet och privat. Mina jobb på Götaverken i Göteborg, Kockums i Malmö och olika Hägglundsbolag runt världen har fört mig till många roliga platser.

Tidshorisonten är 1972 – nutid. Programmet framförs på ”vårdad skånska”.

4 juli – Lars Rocksén

Jag heter Lars, uppväxt i Bonäset och jobbar som läkare på Öviks sjukhus. De senaste åren har jag arbetat med några riktigt svåra problem och mitt prat kom att handla om några av de utmaningarna. När det ser mörkt ut kan man lätt glömma att det finns lösningar på nästan allt om vi människor hjälper varandra.

5 juli – Johanna Dyrén

Utflyttare, hemvändare, reporter på Örnsköldsviks Allehanda, men också als-anhörig. I mitt semesterprat rör jag lite vid ämnet som jag helst inte pratar om: min pappas sjukdom, och insikten om hur livet och omgivningen förändras när en närstående blir sjuk.

6 juli – Linda Lundin

Mitt sommarprat kommer att handla om att våga säga ja även när man är ”rädd”, att kasta sig ut i ovissheten. Ett ja som även betyder att öva på att säga nej.  ”Att se det stora i det lilla, men att också se det lilla i det stora” – det är mitt målande – och mitt liv.  

7 juli – Åsa Göransson

Att få till ett fungerande liv i en värld skapad för andra, att möta sin diagnos mitt i livet?
Idag är jag mitt i livet, ibland supersjälvständig och samtidigt otroligt beroende av andra. Förstå skillnaden på vill eller behöver, vikten att odla sig själv och sin omvärld. Att göra det bästa av de förutsättningar som livet ger. Tacksamhet

8 juli – Tony Sundqvist

Tänkte med mina ord och min musik förmedla tankar om att allt har sin ände, sitt avslut, något som i sin tur innebär början på något nytt. Att livet går vidare med nya möjligheter, från arbete till pension, från kyrkopolitiker och kyrkvärd till utträde ur kyrkan, från kristen till ateist, från att ha tre döttrar till att ha två döttrar och en son och allt däremellan.

9 juli – Ulla Jonsson

Jag heter Ulla Jonsson och växte upp i  Norrmesunda, som är en by i den vackra Anundsjöbygden.
Mitt semesterprat handlar om minnesbilder från 1940-50-talen. Kontakten med de äldre i byn var naturlig och givande. Även barndomsvänner och en fin syskongemenskap berikade tillvaron.
Frågan om kärleken, som kommer och går, har också lämnat minnesspår.

10 juli – Lennart Strandberg

Som entusiastisk orienterare kommer mitt semesterprat handla mycket kring vägval. Inte enbart de vägval en orienterare gör i skog och mark utan även vägval som görs i arbetet och i livet i stort. Till detta prat kring diverse vägval spelas blandad musik med viss koppling kring de olika vägvalen.

11 juli – Leif Duwel

En livshistoria om att inte tro på eller följa ödet, utan att istället välja sina egna vägar. I mitt fall har mina val tagit mig från uppväxten i Kroksta, till många resor och en flytt till Brasilien och Sydafrika där jag fortfarande bor och jobbar. Det blir en del tillbakablickar och kopplingar till Hägglunds i programmet. Och musiken som spelas är helt enkelt den musik jag tycker är skitbra.

12 juli – Erling Selling

Jag är en pensionerad lärare som är född och uppvuxen i Anundsjö och byn Seltjärn. Sedan många år bor jag i Harmånger i Hälsingland. I mitt semesterprat tänker jag prata en del om mitt 50-tal liksom en bit in på 60-talet. Olika händelser, resor och då bland annat en resa till Holland på tidigt 60-tal.

13 juli – Ulla Edberg

Mitt namn är Ulla Edberg, född och uppvuxen i Husum. Bosatt i Stockholm i 50 år. Numera en hemvändare. I mitt semesterprogram kommer jag att berätta att lite om mig själv och om mitt arbete på Etnografiska museet i Stockholm. Där jag arbetade med programverksamhet i mer än 40 år. Om Människor jag mött och om museiarbetet bakom kulisserna.

14 juli – Ann-Catrin Zachrisson

Egen företagare i Anundsjö som firar 30-årsjublieum i år. Välkommen att hänga med på min tur i bergodalbanan som livet erbjuder. Ingen röd tråd har jag haft i mitt liv och det kommer det inte vara i min timme heller, men platsen är Anundsjö och det är platsen i mitt hjärta.

15 juli – Carita Sjöberg

Egen företagare, fd arbetsnarkoman, stolt mamma och envis fru. I mitt semesterprat delar jag med mig av mitt liv och vad som format mig.

Kan vi kan påverka någonting i våra liv? Välkommen till min middagsbjudning med mycket värme, kärlek och goa låtar.

16 juli – Johanna Persson

“Ert liv kommer inte bli som ni tänkt. Det kommer du bli varse om en dag”, sa hon SSK på IVA.

”Jag vet, men jag har bestämt att det inte behöver bli sämre”, svarade jag.

Jag heter Johanna Persson, mitt sommarprat kommer att handla om det dyk, som för 5 år sedan förändrade vårt liv. Jag vill prata om mitt sätt att hantera traumat och förmågan att hitta lösningar och se de möjliga i det omöjliga. Då mitt yrke blev min vardag och vikten av fungerande personligassistans.

17 juli – Henning Johannesson

Trött, yr och ofta på vårdcentralen. Men sjuk på riktigt? Näe. Eller?

I mitt semesterprat får du höra min historia. Om att få ett chockbesked, att leva med en potentiellt dödlig och väldigt ovanlig sjukdom, och ändå inte känna mig sjuk. Och om en vårdapparat som inte har koll, trots att den borde.

18 juli – Nevia Sternad

Ciao! Mitt namn är Nevia Sternad och de flesta av er känner nog igen mig som krögare. Kanske vet ni också att jag är född i Italien, men vet ni hur det kom sig att jag och min familj flyttade till Sverige? Lyssna på mitt semesterprat så får ni veta mer – det blir en historia om allt från min pappas kamp mot fascismen till min kärlek till matlagning.

19 juli – Leif Johansson

Jag heter Leif Johansson och är uppvuxen i Nolås Sidensjö. Jag är gift och far till tre barn och bor i villa på Dekarsön. Jag är reservofficer i Armén och har arbetat som polis i Örnsköldsvik i nästan 27 år, nu verksamhetsansvarig vid Örnsköldsvik Airport. Jag tänker prata om upplevelser och minnen från mitt liv mest baserat på att jag vågat, vågat prova utan att veta hur det kommer att gå och hur det påverkat mitt liv.

20 juli – Lennart Westberg

Jag heter Lennart Westberg, 74 år och är sprungen ur Nolaskogs mylla. Två barn och fem barnbarn gläder min tillvaro. Änkeman sedan min fru, Birgitta, dog för tre år sedan. Uppväxt i Gottne och tog studenten på Nolaskolan 1968. Ekonom i grunden men har arbetat med företagsledning och teknik de sista 20 åren fram till pensionen, bl a i Domsjö, Ryssland och Botniabaneprojeket. Här kommer jag att prata om Rysslandsäventyret.

21 juli – Agnetha Alenius Madsen

50-årig egenföretagare från Husum, bosatt i Örnsköldsvik, två söner, engagerad medborgare. När jag var 16 år fick jag erbjudande att köpa en affärslokal när jag jobbade extra på restaurang, fastighetsägaren var på besök. Jag svarade –Ja gärna, men jag vet inte om man får köpa en lokal när man är 16 år? Jag åt min bröllopstårta i ett tält längs inkaleden tillagad av quechua-indianer. Om det och annat som ingen vet om mig kommer jag att berätta.

22 juli – Anki Berg

Mitt program är en ren och skär hyllning till kulturarvet och varför jag tycker att vi ska prata mer om det. Jag tar dig med på en resa från det lilla personliga till det stora gemensamma. Och så avslutar vi med lite tunnbrödssnack förstås!

23 juli – Ann Sandén Nordström

Jag har i många år arbetat som journalist på lokaltidningar och på SVT, numera som kommunikationskonsult och kommunikatör. Jag delar min tid mellan arbete i Stockholm och familjeliv i Örnsköldsvik. Mitt semesterprat handlar om att växa upp med släkten på andra sidan järnridån – och hur de här frågorna är aktuella än i dag.

24 juli – Hans Lindblom

Jag är Hans Lindblom som jobbar på det som tidigare hette Mittnytt. Under sex år på åttio-talet hade jag mina viktigaste tonår i Örnsköldsvik. År som präglat mig och som gett mig mestadels fina minnen. Mestadels. Att bo i Örnsköldsvik innebär också att man obligatoriskt blir en del av stans hockeykultur. Så en hel del av mitt semesterprat kommer att handla om laget i mitt hjärta.

25 juli – Andreas “Ante” Lindström

Jag heter Andreas ”Ante” Lindström, 53-årig pastor från Skorped. Mitt sommarprat kommer att handla om film, musik, kyrkan och sjukdomen MS.

26 juli – Göran Arnmark

Tänkte bjuda på några glimtar från mitt liv. Det kommer att handla om mod och våga göra viktiga val. Jag kommer att berätta hur jag ser på mitt ledarskap och vad som driver mig i mitt arbete. Programmet kommer att också fyllas med mycket musik, Sweden Rock Festival, midsommarfirande mitt i Höga Kusten och hur en kompis kunde hamna på fel sida om gränsen i Schweiz.

27 juli – Arne Nordlund

Jag heter Arne Nordlund, är född och uppvuxen i Bergvattnet – en liten by mellan Björna och Svedje. Mitt program kommer att handla om allt roligt jag varit med om på min livsresa från Bergvattnet via Härnösand, Göteborg, Kristinehamn, Luleå och tillbaka till Övik. Plus idrott från en låg bandysarg till OS guld i ishockey och Charlotte Kalla, Prins Carl Philip o Sofia och Route 66.

28 juli – Robert Pehrs

Mitt semesterprat kommer att handla om vägen från att jag som 13-åring imponerades av Käglornas vattenshow till att föreningen blev en stor del av mitt liv. Nu, 39 år senare, finns klubben kvar i mitt hjärta och fortsätter engagera mig. Dessa år har varit innehållsrika med uppträdanden på nervkittlande platser, tävlande, ideellt arbete och framförallt härlig familjär gemenskap. 


29 juli – Helén Lundquist Dahlén

Jag drabbades av pianot och blev kyrkomusiker, dirigent, producent, entreprenör och utbildningsledare för operasångare, tonsättare och dansare.

Hur kunde det bli så? Här kommer några glimtar från ett brokigt musikliv.

30 juli – Marcus Österström

Jag heter Marcus Österström och arbetar med att berätta om spöken och mord.

I mitt semesterprat kommer du få höra hur uppväxten i Grundsunda präglade min annorlunda karriär. Det blir både mord, spöken och annat skrömt hämtade ur släktens rika arkiv… lyssna, om du vågar!

31 juli – Josefin Öberg

Jag är lärare på Trehörningsjöskolan och en av initiativtagarna bakom Glesbygdsskolenätverket. Mitt semesterprat kommer att handla om att gå till skolan och samla på sig kollegor och forskningsstudier. Jag kommer även prata om glesbygden och det ansvar vi har för att vårda dess särart som en del av allmännyttan.  

Total Page Visits: 211 - Today Page Visits: 1