SEMESTERPRATRE 2024 FÖRHANDSINFO

1 – Tommy Ehlin
Jag berättar om mitt jobb som reporter på Tidningen 7, musikintresset och livet i stort. Jag spelar världens bästa låt och dammar av en gammal, lokal punkpärla.

2 – Kent Norberg
Vilken xxxxxx mors dag! Juni 2009, på mors dag, kraschade jag med min dragster så illa att jag bröt nacken. Är sedan den dagen förlamad från bröstet och neråt. Kände tidigt att nu finns det bara en väg, och det är uppåt. Följ med på min resa tillbaka till livet. Nytt jobb, ny racerbil. Ingenting är omöjligt. Allt går om man vill. Slitna klyschor för en del kanske, men jag har lyckats.

3 – Peter Fahlén
Jag heter Peter Fahlén och jag är en trebarnspappa med långt kvar tills bäst-före datum. Jag tänkte prata om erfarenheter och lärdomar från ett intensivt decennium. Sen kommer det några små situationer som inte passar in i den tidsperioden, men som ändå hjälper till att berätta historien. Det genomgående temat för musiken handlar om att det är texter som har fångat mig.

4 – Frida Bylund
Frida Bylund heter jag och kommer göra ett litet nedslag i vart livet begav sig efter mitt förra sommarprat 2013. Inte så mycket om kor men lite mer om de saker som spelat mest roll och som påverkat mig mest, men även om att inse att det kanske inte är de stora sakerna i livet som spelar störst roll i ens vardagliga liv.

5 – Lisa Edin
Jag heter Lisa Edin och ska ta med er på resan att köpa en gammal skofabrik i utkanten av Kramfors kommun. Om känslan att aldrig vara nöjd och hela tiden sträva efter nästa mål. Och om utmaningen att bygga en helt ny skofabrik i en tid när hela världen skakas av krig, inflation och oroligheter. Följ med på mitt sommarprat som jag hoppas kan inspirera fler att våga satsa på sin dröm och kanske ett liv som företagare.

6 – Mats Helli Psykisk hälsa och ohälsa har fascinerat mig i många år och när jag fick chansen att starta ett projekt som sedermera blev till en daglig verksamhet för personer med psykisk ohälsa och/eller NPF-diagnoser så tog jag den. Mitt program handlar om den dagliga verksamheten Studio Rex, vad den är, vad den gör och hur vi arbetar för att leverera positiva personliga resultat år efter år. Räkna med fritt filosoferande om hur man kan ta sig an den mentala ohälsan och över tid bearbetar den.

7 – Caroline Kempe
Mitt program handlar om förälskelsen i en plats. En förälskelse som ledde till att jag köpte Salusands camping. En fantastisk plats som jag försöker förvalta på bästa sätt och som gett mig många fina möten och upplevelser.

8 – Christer Wisten
Mitt sommarprat kommer att handla om bananer eller hur bananskal fick mig att halka in i olika amatörteatersammanhang. Från Roliga timmen på mellanstadiet till ett 30-årigt engagemang i
Teaterspegeln. En resa som gett mig vänner i både länet och landet via mitt engagemang i ATR-Amatörteaterns Riksförbund. Det blir roliga minnen och anekdoter, om hur det är att hålla på med amatörteater i en stad som Örnsköldsvik i 40 år.

9 – Jan Åhlund
Bor man i Ångermanland bor man nära en skog. Skogen berör och skogen engagerar. De flesta vet att den är viktig för klimatet, men på vilket sätt? Jag är en passionerad naturälskare, odlare och jägmästare som ägnat mitt yrkesliv till att utveckla ett hållbart skogsbruk. Mitt semesterprat handlar om skogens olika värden och om människor som finner sin inspiration i den.

10 – Sune Westberg
Sune Westberg heter jag och jag är kultur- och fritidschef på Örnsköldsviks kommun. Fritiden ägnar jag åt flug- och pimpelfiske, hårdrock samt att döma volleyboll.
Mitt semesterprat ska handla om några livsavgörande val jag har gjort i livet och hur det kom sig att jag deltog i en revolution i ett land för ett antal år sedan.

11 – Sofia Linde
Jag kommer att ta er med till min ateljé där en stor del av mitt liv äger rum. Men som extremkreativ, sökande och livsutbildad person måste jag också tala om allt annat som finns att fylla livet med. Om att lämna ”ett lyckat liv”, om mitt trasiga organ och så måste jag även att ta mig friheten att läsa en bit ur min bok som aldrig blir klar.

12 – Ulf Söderlind
Jag är ingen tävlingsmänniska och vill inte föra en kamp mot någon eller något. Diskussioner är något obehagligt för mig. Jag föredrar samtal före debatt. Det som drivit mig i livet är att bli accepterad som den jag är och att jag får vara ifred. Kamp är motsatsen. Under åren har det visat sig att jag blivit mer indragen i kampen, ju mer jag undvikit den. Nu får jag kämpa den goda kampen, även om jag inte vill. Det underlättar att våga ta risken att lita på andra. För mig har det visat sig vara fantastiskt.

13 – Jens Näslund
Uppväxt i Järved, emigrerade från Ö-vik på 90-talet, nu 30-procentig hemvändare och några erfarenheter rikare. Mitt semesterprat tar avstamp i att som ung uppleva sig annorlunda i ett då heteronormativt Ö-vik. Ett driv att prestera, kreativitet och skapande. Spontanköpa en camping.
Men framförallt att få uppleva lyckan att få bli förälder via surrogatmoderskap.

14 – Maria Barnoin
Jag är lärare i trä och metallslöjd på Husumskolan. Född i Umeå, men uppvuxen på landet utanför Örnsköldsvik. Jag är utbildad möbeltapetserare som började min yrkesbana i Frankrike, via Stockholm och sedan hem till Övik. Väl hemma satte jag mig i skolbänken igen och blev lärare. Jag har alltid tyckt om gamla hus, gamla möbler, gamla filmer m.m. Förra sommaren fick jag chansen att köpa ett öde hus i Husum. Nu spenderar jag mycket av min lediga tid på ”torpet”, som förra ägaren Astrid kallade huset. Vill du veta mer om torpet och vad som kan hända när man köper ett ödehus så lyssna gärna.

15 – Sten-Åke Sjödin
Jag heter Sten-Åke Sjödin och är uppväxt i Myckelgensjö, en by ca 70 km väster om Örnsköldsvik, där vi pratade ett väl utpräglat Anundsjömål. I mitt prat vill jag berätta om delar av min livsresa och mina
tankar runt vikten av “Rötter”, “Familj”, “Vänner” och “tacksamheten över att ha fått nya chanser i livet”. I mitt fall triggade av inte önskvärda händelser, som i slutändan ledde till något positivt.

16 – Rune Andersen
Rune Andersen berättar om personer och upplevelser som har varit av stor betydelse för honom som konsertpianist och musikforskare. Hans forskning resulterade i den autentiska versionen av Grieg’s ”Peer Gynt” inspelad av Göteborgs Symfoniorkester, dirigerad av Neeme Järvi, på ”Deutsche Grammophon” i 1987, en inspelning som blev en stor succé.

17 – Jeanette Karlsson
Det du ska få höra är en berättelse helt baserad på mina upplevelser och känslor. Troligen har alla inblandade en egen historia och ett helt annat sätt att se på den. Men det här är min. Det är berättelsen om barndom präglad av mobbing och en opålitlig vuxenvärld. Från att ha överleva till att vilja leva och idag gruppledare för Moderaterna och en passionerad förespråkare för barns rättigheter och samhällsutveckling. En påminnelse om hur styrka och mod kan förvandla en tragedi till triumf.

18 – Åsa Edlund Jönsson
Jag heter Åsa Edlund Jönsson och är generalsekreterare för Sveriges Olympiska Kommitté men med en lång karriär inom media bakom mig. I mitt semesterprat berättar jag om en journalistisk resa från Övik till Sveriges Television och om en utskrattad strategi som blev både prisbelönt och världsledande.

19 – Abbas Assaf
Mitt semesterprat kommer att handla om att var flykting i ett nytt land. Mitt nya land är vackert om du kan se det med vackra ögon. Här har jag lärt mig livets nya koder som gjorde mig försonad med min inre själ.

20 – Bengt Sellin
Jag heter Bengt Sellin, 75 år, uppvuxen i Själevad mellan järnvägsstationen och Hampnäs folkhögskola, och spenderade mycket tid hos Morfars i Seltjärn. Sedan 70-talet boende i Köpmanholmen. Tänker berätta om olika händelser under livets resa, jobb på Malux, föreningslivet, KB65 fotboll, Holmen Blues och en del annat att reflektera över i samhället… Till den musik jag valt rekommenderar jag att ha dansskorna på.

21 – Christer Fält
I mitt program kommer jag att berätta om när min hustru fick diagnosen Alzheimers sjukdom vid 55-års ålder. Jag ville ge Marita ett bättre innehåll i hennes liv än den typiska vårdformen.

22 – Sofia Öberg
Från Bottenhavets bris vid Husums kaj till ökensanden vid Dubais skyskrapor – välkomna till mina oväntade vandringar genom livet! När jag förflyttades från ångermanländska skogar till arabiska sanddyner, insåg jag att det enda konstanta är förändring och att omvägar kan leda till sin egen rätta väg genom livet. Så håll hårt i solhatten när du hänger med mig på en resa fylld av överraskningar – för vem vet vart livet egentligen tar oss?

23 – Helen Byström
Jag kommer att berätta om några intressen, engagemang jag har haft och om några oväntade situationer man då har hamnat i. Jag ska också berätta om en resa till södra Ryssland på 90-talet, på president Jeltsins tid när Sovjetunionen föll sönder.

24 – Göran Nordin
Född 1939 och uppvuxen i Örnsköldsvik har jag många fina barndomsminnen härifrån. Redan som liten grabb satt jag ofta och tittade på ångslupen Express och fascinerades av dess kolvångmaskin när jag och familjen åkte ut i skärgården på 40-talet. Här tänker jag berätta om min väg till att bli sjöbefäl i handelsflottan och hur jag till slut också blev det jag drömde om. Så sätt på er flytvästarna och följ med ut till havs!

25 – Sebastian Ohlsson
Sebastian Ohlsson, 27 år, lever just nu min barndomsdröm som hockeyspelare i MoDo Hockey men att vara uppväxt i ett litet samhälle som Åsele, har inte alltid varit så självklart. I mitt sommarprat berättar jag om livet i de norrländska skogarna och om hur det har varit att ha kämpat lite hårdare än många andra för att ta mig dit jag är idag.

26 – Agneta Söderlund
Agneta Söderlund, styrelseledamot i Fredrika Bremer-förbundets Örnsköldsvik krets. Mitt program kommer att handla om arbetet med ett jämställt samhälle som förs på olika nivåer, internationellt, nationellt regionalt, kommunalt och via de ideella organisationerna. Hur de är sammanlänkade reds ut och exempel ges på vad som är på gång i Örnsköldsvik kretsen.

27 – Catta-Rina Nordensson Hallén
Övik – Stockholm tur och retur, att lära känna min hemstad på nytt, mitt intresse för hantverkande, en hel del Anundsjösöm och musik som kryddar. Några boktips kommer också med. Jag heter Catta-Rina Nordensson Hallén och jag hoppas att vi ska ses på olika hantverksträffar efter att du lyssnat på mig en stund.

28 – Hasse Tavér
Hej, jag heter Hasse Tavér och bor i vackra Hörnett. Till vardags arbetar jag på Örnsköldsviks Allehanda, där jag varit anställd i 35 år. Tiden går fort när man har de bästa av arbetskamrater. Mitt sommarprat handlar om en ohygglig olycka i Kiruna, om en jättefin vårdupplevelse och om mina fina somrar i den lilla byn Vittangi, där mygg och kyla regerar. Välkomna, allesammans!

29 – Miwa Karlsson
I mitt semesterprat delar jag med mig av hur det är att gång på gång ha tur i oturen med olika sjukdomstillstånd och att kunna hitta det positiva i det jobbiga.

30 – Anna Sundberg
Mitt sommarprat kommer att ta oss från Västerås till Örnsköldsvik. Från att förlora till att vinna VM-guld och hur idrotten format mig som människa. Och varför två småbarnsföräldrar väljer att bli familjehem till tonåringar. Hur fungerar det i vardagen? Jag hoppas ge er en inblick i hur det har varit, vad det har lärt mig och hur det format oss.

31 – Anna-Karin Byström
Vad får kommunikation mellan människor med olika bakgrunder att fungera och vad händer när denna kommunikation inte gör det? Innehållet i mitt sommarprat är en blandning av kunskap från min tid som forskare, praktiska erfarenheter och händelser från mitt och familjens liv, nationellt som internationellt, och till sist musik som plockar upp trådarna från sommarpratet.

Total Page Visits: 84 - Today Page Visits: 2